Voor jou: een gratis recept van Ottolenghi

Schotel jij je familie elk jaar opnieuw hetzelfde kerstdiner voor, geen idee wat je moet maken?

Het kookboek "Ottolenghi Test Kitchen - Shelf Love" staat vol makkelijke recepten.
Minder stress en minder gedoe, maar mét de 'wow-factor' van een echte Ottolenghi maaltijd.
Het boek geeft je bij elk recept ruimte en creativiteit om je eigen draai te geven aan een recept. 

Om je vast een sneak-peek te geven van de heerlijke recepten te vinden in het boek, krijg je van ons één recept cadeau!
Nieuwsgierig naar meer? Het boek is te vinden in alle Primera winkels. 

Kook ze! 

Wil je wat meer koken met een twist deze feestdagen? 

In Extra lekker laat de Ottolenghi Test Kitchen zien hoe je op eenvoudige maar indrukwekkende wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets 'extra's' kunt geven met de 'wow-factor' van een echte Ottolenghi maaltijd. Vul je keuken met ingrediënten die elke maaltijd extra bijzonder maken.

Om je vast een sneak-peek te geven van de heerlijke recepten te vinden in het boek, krijg je van ons één recept cadeau! 
Nieuwsgierig naar meer? Het boek is te vinden in alle Primera winkels. 

Kook ze! 

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Voorbereiden: 25 minuten
Bereiden: 45 minuten

Deze indrukwekkend uitziende paprika’s zijn bedrieglijk gemakkelijk te maken, en een heerlijke manier om die zak met diepvriesmais  op een goede manier te gebruiken. Eet ze voor een complete maaltijd met de salade van tuinbonen met kruiden (blz. 195) of wat  geroosterde aardappels.

Voor 4 personen

1. Pel de garnalen – verwijder de koppen en de schalen en zet deze apart. Verwijder de zwarte darmdraad uit de gepelde garnalen en zet ze tot gebruik in de koelkast.

2. Verhit de olie in een grote sauteerpan met een passend deksel op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de garnalenkoppen en –schalen toe en bak af en toe roerend 3 minuten tot ze donkerrood zijn. Doe de knoflook, gember, citroengras, kaffirlimoenbladeren en chilipepers erbij en bak alles nog 1 minuut tot het geurt. Voeg de kokosmelk, room, 450 ml water en 1 theelepel zout toe aan de pan en breng alles tegen de kook aan, zet het vuur halfhoog tot laag, zet het deksel erop en laat het geheel 25 minuten zachtjes koken. Giet de bouillon in een zeef op een grote kom en druk de inhoud van de zeef aan om er zo veel mogelijk smaak uit te krijgen (gooi de inhoud van de zeef weg of bewaar hem voor iets anders). Spoel de sauteerpan om, u heeft hem later weer nodig.

3. Bereid intussen de gebakken smaakgevers. Doe de olie, knoflook, chilipepers en gember in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Laat alles af en toe roerend 8 minuten bakken, voeg de kokosvlokken en een snufje zout toe en laat nog 4 minuten bakken of tot de knoflook en kokos goudbruin en de chilipepers doorschijnend zijn. Schep met een schuimspaan alle vaste ingrediënten op een bord dat met keukenpapier is bekleed. Doe de basilicumblaadjes in de koekenpan en laat ze in 2-3 minuten donkergroen en doorschijnend worden. Giet ze in een zeef op een kom en vang de aromatische olie op. Veeg de koekenpan schoon, u heeft hem nodig voor de garnalen.

4. Doe een eetlepel aromatische olie in de grote sauteerpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de tomaten toe en bak ze 6-7 minuten of tot ze geblakerd zijn en vrijwel openbarsten. Voeg de gezeefde bouillon toe en verhit hem tot hij zachtjes borrelt. Laat hem nog 3 minuten koken en zet hem op laag vuur terwijl u de garnalen bakt.

5. Zet ten slotte de grote koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Schep de garnalen om met ⅓ theelepel zout en 2½ eetlepel aromatische olie. Bak als de pan heel heet is de garnalen 60-90 seconden per kant (schep ze om zodat ze mooi kleuren). Doe dat als de pan te vol wordt in twee porties.

6. Verdeel de bouillon over vier ondiepe kommen en leg de gebakken garnalen erin. Knijp een partje limoen uit over elke kom en sprenkel over elke kom ½ eetlepel extra room en 1 theelepel aromatische olie. Garneer met de gebakken smaakgevers.

Bon Appétit

Ingedriënten: 

- 750 g grote tijgergarnalen, met kop en schaal
- 2½ eetl. olijfolie
- 2 eetl. tomatenpuree
- 6 tenen knoflook, gepeld en gekneusd met de platte kant van een mes,
- 40 g verse gemberwortel, geschild, in dunne plakjes
- 50 g stengels citroengras (ca. 4 stuks), in grove stukken
- 8 grote verse kaffirlimoenbladeren
- 3 rode chilipepers, met zaadlijsten en al in in grove ringetjes gesneden (45 g)
- 1 blik volvette kokosmelk (400 g)
- 60 ml slagroom, plus 2 eetl. extra voor erbij
- 250 g datterini-of cherrytomaatjes
- 1 limoen, in 4 parten
- zout


Gebakken Smaakmakers:

- 105 ml olijfolie
- 6 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 2 rode chilipepers, met zaadlijsten en al in schuine dunne ringetjes
- 30 g verse gemberwortel, geschild en in julienne
- 15 g kokosvlokken (ofwel kokoschips)
- 15 g basilicumblaadjes

Maak uw eigen versie:

Gebruik gewone paprika’s als u geen puntpaprika’s kunt krijgen.
Varieer met de kazen – elke zachte, goed smeltendesoort is hiervoor geschikt!
Verdubbel de hoeveelheden als er meer eters zijn.

Vooruitwerken:

Vul de paprika’s een dag van tevoren, zodat u ze de volgende dag meteen kunt bakken.

1 groene jalapeñopeper, met zaadlijsten en al in dunne ringetjes gesneden (15 g)

2 eetl. appelciderazijn

1 theel. fijne kristalsuiker

250 g diepvriesmaiskorrels, ontdooid

100 ml slagroom

50 g snelkookpolenta

3 tenen knoflook, fijngehakt

1 ei

105 ml olijfolie

75 g vochtarme mozzarella, grofgeraspt

Zout

75 g rijpe cheddar, grofgeraspt

4 middelgrote rode puntpaprika’s

2 uien, in ringen van 5 x 1 cm

5 g takjes tijm

10 g verse koriander, fijngesneden

Zwarte peper

Back to top